Hei taas kaikille pitkästä aikaa. Olipas mukavaa lukea Annan kommentteja ja tosi hauskaa, että sivuistani on ollut apua treeniin! Anna esitti myös kysymyksen siitä, miten sivujen käy kun projekti loppuu. Alunperin olin ajatellut, että projektin päätyttyä sivujen ylläpitäminenkin päättyy, mutta Anna sai minut ajattelemaan aihetta vähän enemmän. Ehkäpä olisi kiva jatkaa kirjoittamista hyvästä olosta jatkossakin. Se voisi olla vaikka vähän laajemmassa olomuodossa kuin nykyinen projekti. Laitan harkintaan - kiitos Anna kannustuksestasi ja onnea omalle projektillesi!

Kuntotestejä

Olen lokakuun aikana tehnyt sekä lihaskuntotestin että testannut aerobista kuntoani pyöräergometritestillä.

Lihaskuntotestin suoritti Jukka ja tulokset siinä olivat ihan hyvät. Kaikki osa-alueet olivat parantuneet keväästä. Testi suoritettiin tekemällä maksimimäärä toistoja 30 sekunnissa. Tulokset ja liikkeen, jolla lihasryhmä testattiin näet taulukosta.

Lihaskunto<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Toistoa / 30 s

Tulos

Käsilihakset

punnerrus

27

erinomainen

Vatsalihakset

istumaannousu

18

hyvä

Jalkalihakset

kyykky

24

erinomainen

Selkälihakset

"selkärutistukset" vatsallaan

26

erinomainen

Pyöräergometritestin kävin tekemässä Helsingin yliopistolla. Testi maksaa n. 30 euroa ja on erittäin informatiivinen, vaikka perustuukin laskennallisiin arvoihin eikä siis ole aivan 100 % :n luotettava. Testiajankohta kannattaa valita huolella, sillä parhaat tulokset saat kun olet levännyt ja hyvin syönyt. Itse olin testipäivänä tosi väsynyt ja nälkäinen. Lisäksi testi oli arki-iltana kahdeksalta ja kaksi päivää aikaisemmin olin ollu body pumpissa, mikä kyllä tuntui reisilihaksissa. Olen kuitenkin testituloksiin tyytyväinen, vaikka vähän harmittaa ettei vireystilani ollut ihan paras mahdollinen. Testi maksoi noin 30 euroa, mikä on kyllä kannattava sijoitus jokaiselle kuntoilijalle. Suosittelen. Testissä poljetaan vähintään 12 minuuttia kuntopyörällä, jonka vastus kasvaa asteittain. Testitulos muodostuu sekä sykkeen (sykemittari) että omien tuntemusten (arvio rasittavuustasosta) perusteella.

Testitulokseni näet tästä (pdf). Ensimmäisellä sivulla ovat taustatietoni sekä testin suoritustapa. Eli joka toinen minuutti pyörän vastus kasvoi 20 watilla ja näin jatkettiin kunnes jalkani yksinkertaisesti hyytyivät (perkuleen body pump...). Käyrästä näkee, että aikaa siihen kului reilu 16 minuuttia. Käyrästä selviävät myös aerobisen ja anaerobisen sykkeeni raja-arvot.

Käyrän alapuolella ovat testitulokset maksimaalinen hapenottokyky sekä maksimivastus johon testissä ylsin. Mukana ovat myös testitulosten selitykset (kannattaa tutustua). Seuraavalla sivulla on tulokseni verrattuna ikäryhmääni sekä sykerajani. Lopussa olevat suoritteen aikaiset oheismittaukset kuvaavat testin aikana mainitsemiani omia tuntemuksia, jotka ilmoitetaan testaajalle numerolla, joka vastaa aina tiettyä tuntemusta.