Pukeuduin tänä aamuna ensimmäiseksi sykemittariin (hmmm... mitä tämä kertookaan minusta). Siinä samalla ajattelin mitata aamun leposykkeeni ja tehdä Polarin kuntotestin (Own Index, aktiivisuustasolla high). Leposykkeeni oli 45 ja kuntotestin tulos 56. Kesäkuussa tehty kuntotesti antoi tulokseksi 50, joten treeni on tehnyt tehtävänsä :). Kiva. Tuo testitulos on minulla yleensä ollut 52 tai 53 - ei koskaan näin korkea. 

Kunnon testaaminen

Olen käynyt pyöräergometritestissä 2 kertaa. Nyt olisi kiva taas mennä testaamaan mitä kuntokäyrälleni on tapahtunut. Helsingin yliopisto tekee testauksia kohtuuhintaan (muistaakseni noin 50 euroa - jos olet opiskelija niin vielä halvemmalla).

Testiin kannattaa mennä, sillä se antaa lisää näkökulmaa omaan harjoitteluun. Saat tietää sykerajat peruskestävyys ja vauhtikestävyys alueillesi sekä arvioinnin maksimisykkeestäsi. Niiden avulla voit paremin optimoida treenisi tehoja. Minulla peruskestävyyden alaraja on 115, aerobinen kynnys 139, anaerobinen kynnys 163 sekä maksimisyke 187. Nämähän eivät ole maailman totuuksia ja muuttuvat iän ja kunnon mukaan.

Testi kertoo lisäksi hapenottokyvystä. Maksimaalinen hapenkulutus (VO2max) tarkoittaa surinta mahdollista hapen määrää, jonka elimistö pystyy käyttämään hyödykseen. Yleensä se ilmoitetaan l/min/kg eli elimistön yhden minuutin aikana kuluttama kokonaishappimäärä per painokilo (lisätietoja lontoon kielellä täältä ja täältä). Minulle testi antoi tuloksen 52,3. Lance Armstrongilla luku on 83,8 (!).

Päivän lihas

Koska tänään on jalkapäivä salilla, otetaan käsittelyyn etureiden vastinpari eli

takareisi - Hamstrings 

Reiden takapuolella sijaitsevista lihaksista käytetään yhteisnimitystä hamstrings. Lihasryhmän päätehtävänä on koukistaa polvea. Se osallistuu myös lonkkanivelen ojentamiseen yhteistyössä pakaralihaksen kanssa.

Hamstring -lihasryhmä muodostuu seuraavista lihaksista:
kaksipäinen reisilihas - biceps femoris
puolikalvoinen reisilihas - semimembranosus
puolijänteinen reisilihas - semitendinosus