Tässä eilinen sykekäyräni (jpg-versio) (hrm-versio).

8323.jpg

Eikös ole hauska :) Kävin eilen taas Malmikartanon mäellä kävelemässä portaita ja sen kyllä huomaa käyrästäkin: portaat ylös, portaat alas, portaat ylös, portaat alas, portaat..... 

Ihana aamu

Lähdin aamulla kymmenen aikaan liikkeelle, jotta saisin hyödyt aamupuuron hiilareista (olihan siis kolmas droppipäivä). Aamu oli todella kaunis ja kun saavuin mäen juurelle, nenääni tulvi ihana syksyinen tuoksu. Ihanaa, ajattelin, teen ihan liian vähän harjoituksia ulkona. Käynnistin sykemittarini ja lähdin kipuamaan portaita tasaiseen kävelytahtiin. Kävellen sykkeet eivät nouse liian korkeiksi, eikä tule hypittyä liikaa pohkeilla. Pyrin laittamaan koko jalan portaalle, etteivät pohkeeni joudu liikaa töihin, sillä ne tuppaavat muutenkin joutumaan kovaan rääkkiin ja tulemaan kipeiksi.

Urheilijoita ja fasaaneja

Portaissa edestakaisin kävely voi tuntua tylsältä, mutta sitä se ei ole. Se on tällaiselle suorittajalle mitä oivallisin keino liikkua. Sen paras puoli on ehdottomasti se, että voi nauttia ulkoliikunnasta ja saa raitista ilmaa. Lisäksi portaissa liikkuu ja treenaa kaikenlaisia ihmisiä, mitä on hauska katsella ja vaihtaa välillä muutama sana ihmisten kanssa. Malminkartanon portaat ovat lisäksi jo vanhat ja "eläneet" eli porraskorkeus ei ole aina sama. Jotkut kohdat ovat vieläpä vähän kallellaan. Se pitää kropan mukavasti hereillä. Mäellä liikkuu ihmisten lisäksi myös fasaaneja ja lentelee perhosia. Puhumattakaan tietysti kärpäsistä ja ampiaisista - mutta niitä ei ehkä voi laskea parhaiksi puoliksi.

Hapoille meni

Viidennen nousun jälkeen kävin hörppäämässä vettä ja jättämässä pitkähihaisen pois, sillä aurinko paistoi oikein mukavasti. Kuudennella ylösnousulla homma alkoi tuntumaan jaloissa tavallista enemmän, minkä ajattelin johtuvan hiilarien vähyydestä. Ajattelin jo kahdeksannen nousun kohdalla, että kauppareissu jää kyllä väliin, mutta harjoituksen jälkeen nauttimani palari antoi sen verran vauhtia, että jaksoin mennä ruokakauppaan sekä tankkaamaan itseni lisäksi myös autoni.

Portaita mäelle on yhteensä 426, joten reilun tunnin aikana tuli kavuttua 4260 porrasta (+ saman verran askelia alaspäin....).  Kun tulin kotiin, oli joku muuttamassa ja hissi varattu.... eikun kapuamaan kuudenteen kerrokseen.

Sykkeen mittaus

Eikös ole vekkuli laite tuo sykemittari. Minulla on käytössäni S610, jonka tiedostot voi siis purkaa tietokoneelle. Harjoitukseen voi lisätä omat kommentit, unen laadun, fiilikset, lämpötilan yms. asioita, jotka pitää ottaa huomioon harjoitusta analysoitaessa. Harjoitusta voi analysoida käyrällä, sykelistauksena, tehoalueilla yms. Lisäksi voi tehdä tilastoa harjoitteluun tehdystä ajasta tai kerroista. Softaan syötetään myös käyttäjän tiedot, mm. ikä, paino, sykerajat sekä mahdollisesti kuntotestien kertomia arvoja (esim. VO2max). Jos sinussa yhtään on insinöörin vikaa, niin suosittelen. Kalliitahan mittarit ovat, mutta kyllä siitä saa paljon irti, varsinkin jos harjoittelee tavoitteellisesti esim. juoksu, pyöräily yms. kisaa varten.